Siguranța pe primul loc

Siguranța pe primul loc

De cele mai multe ori, atunci când suntem pasageri într-o mașină luăm șofatul ca pe ceva de sine stătător. Nu ne gândim prea mult ce presupune, care sunt riscurile și ce trebuie să facă șoferul pentru a elimina sau reduce aceste riscuri și pentru a asigura siguranța pasagerilor.

Aparențele sunt, însă, departe de adevăr. Din momentul în care se descuie mașina, până în momentul în care șoferul o încuie, șoferul trebuie să aibă în vedere și să analizeze o sumedenie de scenarii, pericole potențiale, trebuie să efectueze verificări și aproximări, astfel încât siguranța celor din mașină să se afle mereu la cote maxime.

Chiar înainte de a porni motorul, este obligatoriu pentru orice șofer să facă o verificare vizuală și funcțională, atât ale elementelor exterioare ale autovehiculului, cât și a elementelor interioare de control, siguranță și indicare.

La exterior trebuie verificată integritatea vehiculului, funcționarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare luminoasă și iluminare pe timp de noapte, posibila prezență a urmelor de scurgeri de lichid, presiunea corespunzătoare a pneurilor și gradul de uzură, integritatea ștergătoarelor și parbrizului și nu numai.

La interior, se verifică funcționarea elementelor de control și indicare (manete, butoane, pedale, volan, indicatori de bord, oglinzi, poziție scaune), în așa fel încât să se asigure deplasarea în condiții de maximă siguranță.

Abia după toate aceste verificări se poate pune mașina în mișcare și deși pare uimitor, greul abia acum începe: în timpul deplasării pe drum, când există în permanență un anumit grad de risc de accident. La orice viteză, orice eveniment nedorit poate avea urmări grave, astfel că este absolut imperativ ca în permanență să fie menținută o viteză adaptată condițiilor de trafic și condițiilor meteo. În același timp, trebuie ca șoferul să fie pregătit constant pentru cel mai rău caz posibil: un camion care pătrunde pe contrasens sau o mașină care derapează sunt scenarii reale, iar timpul de reacție este de multe ori redus sau chiar inexistent. Adaptarea vitezei la condițiile de drum și șofatul în expectativă reduc la maxim riscurile și asigură un mediu sigur și confortabil pentru pasageri.

La Bucharest by Car știm cât de importantă este siguranța pentru tine și tocmai de aceea șoferii noștri profesioniști respectă toate cerințele și standardele din domeniu în acest sens.

Distribuiți acest articol...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn